Over Lok

Van oud geleerd, jong gedaan.

artboard2_1_20211201_085402

Vier generaties installatietechniek in de regio

In 1923 richtte Maarten Lok loodgietersbedrijf M. Lok op. Daarmee begon de lange historie van ons Bodegraafse familiebedrijf. 

Met een badkuip op de handkar naar Gouda

Op dertienjarige leeftijd stapte Roel, de zoon van Maarten, het bedrijf binnen. Nog nat achter de oren werd Roel achter een handkar gezet om bestelde artikelen bij klanten af te leveren. Ooit liep hij  met een loodzware badkuip op de handkar van Bodegraven naar Gouda. Dat waren nog eens tijden. 

Ondernemen tijdens de oorlog

Tijdens de tweede wereldoorlog was Roel drie jaar lang uit de onderneming omdat hij zijn dienstplicht op Java in Indonesië moest vervullen. De bedrijfsactiviteiten stonden tijdens deze periode op een laag pitje en bestonden voornamelijk uit het fabriceren en onderhouden van noodkachels. Deze werden vervaardigd uit Amerikaanse voedselblikken die werden omgesmeed. In diezelfde periode werd een eerste auto aangeschaft. Onze accountant van die tijd voorspelde dat wij na deze investering snel failliet zouden gaan. Het tegenovergestelde was het geval: het was de eerste aanzet tot verdere groei.

Gegroeid tot ruim 100 werknemers
In de jaren 50 groeide Lok tot een toonaangevende installatiebedrijf. Het pand aan de Spoorstraat 15 werd bij het al in gebruik zijnde Spoorstraat 14 betrokken en in 1957 nam Roel Lok het bedrijf over van zijn vader. De jaren daarna groeide het bedrijf gestaag door. Met name door de installatiewerkzaamheden in de woningbouw nam Lok in de jaren 70 een snelle vlucht en groeide uit tot een bedrijf met vijfendertig werknemers.

Door de algehele recessie van begin jaren tachtig is Lok B.V. zich meer gaan richten op het totale installatiewerk, waarbij de verschillende installatiedisciplines door één bedrijf kon worden uitgevoerd. Sinds 1989 hebben Roel zijn zoons Maarten, Hans en Roel het bedrijf overgenomen. Sinds 2014 is Roelof Lok, de vierde generatie, tot de directie toegetreden. In 2016 volgde ook Arjen Lok zijn voorbeeld. Inmiddels is Lok installaties gegroeid tot een bedrijf met ruim 100 werknemers in 2023 en we groeien nog steeds!

Overzicht van belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Lok installaties

1923:  Oprichting M. Lok Loodgietersbedrijf
1957:  Zoon W.R. Lok neemt het bedrijf van M. Lok over
1974:  Verhuizing naar de Broekveldselaan 11
1989:  Zonen Maarten, Hans en Roel nemen het roer van hun vader over
2000:  Oprichting van Lok Elektrotechniek
2008:  Verzelfstandiging Lok Elektrotechniek
2012:  Samengaan van Installatiebedrijf Lok en Lok Elektrotechniek onder de naam Lok Techniek
2012:  Overname klantenbestand Installatiebedrijf Van Waveren
2013:  Overname klantenbestand Installatiebedrijf Walraven & Zn
2014:  Roelof Lok (vierde generatie Lok) treedt toe tot de directie
2016:  Arjen Lok (vierde generatie Lok) treedt toe tot de directie
2020:  Fusie Installatiebedrijf Lok, Lok Techniek en Lok Elektrotechniek. Alle activiteiten overgegaan op Installatiebedijf Lok met als handelsnaam Lok installaties
2022:  Opening vestiging in Amersfoort
2023:  100-jarig bestaan

24-06-2021LOK-beeldbank-47

Lokale betrokkenheid

Als bedrijf vinden wij lokale betrokkenheid belangrijk.
Hierdoor sponsoren wij een aantal clubs en (jaarlijks terugkerende) evenementen.

Zo zijn wij stersponsor bij BZ&PC en bordsponsor bij Rohda ’76, R.V.C. ’33 Reeuwijk-Dorp, CVC Reeuwijk en volleybalvereniging VSTS.

vsts
rvc33
rohda76
logo-512-512-cut-out
limesrun
kinderfeest
hrbc
bzpc
alpedhuzes