terug naar team

Maak kennis met Martijn van Arkel

Martijnklein

Techniek in de vingers

Martijn van Arkel zit op zijn plek bij Lok. Al 20 jaar is hij een betrouwbare kracht die het technisch installatiewerk in Bodegraven en omstreken naar een hoger niveau tilt. Een beter voorbeeld kunnen jonge en hongerige monteurs zich niet wensen.

Vertel Martijn, hoe heeft Lok jou weten te strikken?

Daar mogen ze mijn oude school voor bedanken. Ik kwam hier via een snuffelstage terecht in 2000 en ik ben nooit meer weggegaan.

Inmiddels ben je leidinggevend monteur. Hoe bevalt dat?

Heel goed. Wij zitten in de utiliteitsbouw, dus we doen grote kantoorgebouwen maar ook zorgcomplexen. Het is een heel breed scala aan werkzaamheden. Het ene moment heb je een klein klusje voor een klant en het andere moment help je een collega op een enorme bouwplaats waar 200 woningen gebouwd worden. Geen dag is hetzelfde.

Hoe ben je leidinggevende geworden?

Veel doorleren. Tot je achttiende kan je op kosten van de zaak 1 dag naar school en 4 dagen werken. Daarnaast heb ik ook bij bedrijven productkennis opgedaan en via cursussen weer doorgeleerd over die producten. Ik ben vooral geïnteresseerd in de wat moeilijker technische installaties, zoals alarmsystemen, camerasystemen en domotica.

Hoe kun je zo’n cursus volgen?

Die worden door Lok aangeboden en als je dat interessant vindt dan kun je je daarvoor aanmelden. Je kunt altijd bij Lok aangeven waar jouw interesses liggen en wat je ambitie is en dan kijkt Lok welke opleidingen of cursussen daarbij zouden passen. Iedereen kan zich zo op zijn eigen tempo ontwikkelen.

Je kunt altijd bij Lok aangeven waar jouw interesses liggen en wat je ambitie is en dan kijkt Lok welke opleidingen of cursussen daarbij zouden passen. Iedereen kan zich zo op zijn eigen tempo ontwikkelen.
En dat heb jij ook gedaan?

Ja, na hulpmonteur werd ik eerst monteur en daarna werd ik Eerste Monteur. Bij elk stapje krijg je weer meer verantwoordelijkheid en als Eerste Monteur heb je bijvoorbeeld al 1 of 2 jongens onder je. Op basis van mijn ervaring en kennis kreeg ik een ervaringscertificaat en zo ben ik uiteindelijk leidinggevende geworden. Daardoor geef ik tegenwoordig ook leiding aan grote projecten en werk ik meer met mijn hoofd en minder met mijn handen.

Wat is er in 20 jaar eigenlijk allemaal veranderd?

Toen ik in 2001 meeliep als hulpmonteur was het team een stuk kleiner. Volgens mij werkte ik daar toen alleen met Lok zelf, met mijn toenmalige leidinggevende David Verkaik en nog iets van 3 of 4 man buiten. Daarna is het team flink gegroeid. Toch is de sfeer altijd hetzelfde gebleven, voor mijn gevoel zijn we nog altijd een klein familiebedrijf.

Hoe komt dat?

Aan de ene kant omdat je iedereen altijd kunt aanspreken. Je kunt ook bij de directeur naar binnenlopen als je ergens mee zit. Mensen vertrouwen elkaar, dat maakt Lok een leuk en energiek bedrijf. Aan de andere kant leiden mensen ook intern op. Ik ben zelf opgeleid binnen Lok en die kennis geef ik ook weer door aan jongere collega’s. Dat draagt bij aan het teamgevoel. We weten van elkaar precies hoe we werken en kunnen het daardoor ook van elkaar overnemen.

1

Hulpmonteur

2

Monteur

3

Leidinggevend monteur

4

Uitvoerder

5

?