terug naar team

Maak kennis met Ben Hoogendoorn

24-06-2021LOKportretten-36

Van krullenjongen tot eindbaas

Ben Hoogendoorn is tegenwoordig een hoge pief bij Lok Installaties. Als projectleider Elektra zet hij de lijnen uit op projecten en zorgt hij ervoor dat de elektrotechnische installaties piekfijn worden opgeleverd aan de klant. Niet slecht voor iemand die als zestienjarige op goed geluk bij Lok naar binnenstapte om te vragen of ze plek hadden voor een stagiair.

Hi Ben. Hoe lang is het geleden dat je als stagiair begon?

Op 2 juni van dit jaar was ik 12,5 jaar in dienst, dus laten we het op 13 jaar houden. Ik zat in het laatste jaar van de opleiding en had al bij twee andere bedrijven stage gelopen. In het derde jaar had ik al besloten dat ik de elektra-kant op wilde gaan. Ik was op zoek naar een installatiebedrijf in de buurt en daarom besloot ik het erop te wagen bij Lok. Daar liep ik David tegen het lijf en de rest is geschiedenis.

Kun je nog voor de geest halen hoe die geschiedenis verliep?

Jazeker. Als stagiair loop je eerst met ervaren monteurs mee en in mijn geval was dat Roelof Lok. Roelof was op dat moment nog hoofdmonteur, maar niet veel later werd hij directeur. Hij ging naar binnen toe, zoals we dat zeggen.

En jij bleef nog even buiten?

Ja, want als de stage bevalt voor beide partijen dan word je eerst hulpmonteur. En als hulpmonteur, of maatje, moet je eerst heel wat meters buiten maken. Voor mijn achttiende verjaardag heb ik met verschillende monteurs meegelopen en toen ik achttien was was ik al verantwoordelijk voor een oplevering. Dat is snel.

Het mooie van Lok is dat ze met iedereen werken op basis van vertrouwen. Er is ook geen hiërarchie, iedereen helpt elkaar en iedereen is gelijk aan elkaar.
Had Lok toen al zoveel vertrouwen in je?

Niet alleen in mij. Het mooie van Lok is dat ze met iedereen werken op basis van vertrouwen. Er is ook geen hiërarchie, iedereen helpt elkaar en iedereen is gelijk aan elkaar. Dus als je laat zien dat je dat vertrouwen niet beschaamd, dan krijg je heel snel verantwoordelijkheden toegeschoven.

Maar toen was je nog hulpmonteur. Hoe ben je uiteindelijk projectleider geworden?

Na hulpmonteur word je eerst zelfstandig monteur en daarna leidinggevend monteur. Dat ging mij allemaal goed af en ongeveer 5 jaar geleden kreeg ik de vraag of ik ook naar binnen wilde, om werkvoorbereider te worden. Daar moest ik wel even over nadenken.

Wat gaf de doorslag om het wel te doen?

Ik had intern al eens aangegeven dat ik graag wilde doorgroeien en in de tussentijd was ik op kosten van de zaak via de avondschool doorgegroeid naar niveau 4. Ik was er dus wel klaar voor, maar ik moest vooral nog wennen aan het idee dat ik voortaan op kantoor zou zitten. Dat is uiteindelijk helemaal goedgekomen en zo’n drieënhalf jaar geleden werd ik gevraagd om de volgende stap te zetten en projectleider te worden.

En hoe bevalt dat?

Heel goed. Als projectleider ben je weer een groot deel van de tijd buiten om de voortgang te bewaken en door te nemen met leidinggevenden. En door de verantwoordelijkheden die je krijgt wordt het werk ook steeds interessanter. Zo heeft Lok onlangs op mijn initiatief een algemeen aanspreekpunt geïntroduceerd, zodat klanten niet onnodig worden doorverwezen. Dat zulke initiatieven worden gewaardeerd is bemoedigend. En het is mooi om van niks, of hoogstens een technische omschrijving, toch een werkend plan op te stellen en een perfect functionerende installatie op te leveren.

De loopbaan van Ben

1

Hulpmonteur

2

Monteur

3

Leidinggevend monteur

4

Werkvoorbereider

5

Projectleider

6

?